Βιογραφικό - Ρούλα Λουκούμη

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

  Η Ρούλα (Σωτηρία) Λουκούμη κατάγεται από τα Λιμενάρια της Θάσου (είδε το φως της ζωής στις 21 Σεπτεμβρίου, στην Καβάλα), όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Έζησε μικρά διαστήματα στην Καβάλα και στη Θεσ/νίκη, για να καταλήξει στην Αθήνα όπου ζει μόνιμα. Μεγάλωσε σε περιβάλλον όπου τα πρώτα ακούσματα ήταν η βυζαντινή μουσική, το παραδοσιακό τραγούδι και παράλληλα η ευρωπαϊκή μουσική, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις. Οι αναζητήσεις της γύρω από τη μουσική και το βάθεμά της σ’ αυτήν ξεκίνησε από τα πρώτα γυμνασιακά χρόνια.

   Πριν φτάσει στην πρώτη δισκογραφική της δουλειά, έγραφε και παρουσίαζε από το Β’ Πρόγραμμα Ραδιοφώνου της ΝΕΤ (πρώην ΕΡΤ1) την εκπομπή «Από χώρα σε χώρα», με θέμα την παραδοσιακή μουσική απ’ όλο τον κόσμο.

  Παράλληλα τρεις σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της, είναι τρία ρεσιτάλ. Το πρώτο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με μπαλάντες άλλων αιώνων Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, έντεχνα ελληνικά λαϊκά τραγούδια και Spirituals. Λίγες μέρες αργότερα ηχογράφησε ρεσιτάλ της στο Γ’ Πρόγραμμα της ΝΕΤ, με ανάλογο ρεπερτόριο. Και τέλος, ρεσιτάλ της στο Ιταλικό Ινστιτούτο. Διοργάνωση: Ελληνοϊσπανικού  Συνδέσμου και Ιταλικού Ινστιτούτου, με παραδοσιακά Ισπανικά και Ιταλικά τραγούδια στο Α’ μέρος και ελληνικά παραδοσιακά με ανάλογη κομπανία στο Β’ μέρος.

   Το 1985, παρουσίασε την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, με παραδοσιακά τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Θάσου. Ταυτόχρονα, άρχισε ένας επαγγελματικός κύκλος με εμφανίσεις σε κέντρα, συναυλίες, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Συμμετείχε με το συγκρότημά της στην επίσημη διοργάνωση του «Φεστιβάλ Φιλίππων και Θάσου».

 Το 1986, η ΕΡΤ2 της αφιέρωσε δύο ημίωρες εκπομπές που γυρίστηκαν στη Θάσο. Αμέσως μετά το Α’ Πρόγραμμα της ΝΕΤ (ραδιόφωνο), μετέδωσε απ’ ευθείας συναυλία της που έγινε στο «Πνευματικό Κέντρο Κηφισιάς» και διοργάνωσαν από κοινού το Α’ Πρόγραμμα Ραδιοφώνου της ΝΕΤ και ο Δήμος Κηφισιάς.

   Το 1987, συμμετείχε στο συνέδριο της UNESCOΔ.Ο.Λ.Τ., με θέμα το λαϊκό χορό, όπου μίλησε για το «Βαρύ Συρτό» της Θάσου.

   Προσκεκλημένη από τον Πατρινό συνθέτη Σωτήρη Σακελλαρόπουλο, χορηγός του οποίου ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος, τραγούδησε όλο το πρόγραμμα της συναυλίας του συνθέτη, με έντεχνα λαϊκά τραγούδια στην επίσημη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Πάτρας.

   Το 1988, συμμετείχε με το συγκρότημά της -προσωπικά προσκεκλημένη από το Θάνο Μικρούτσικο- στο 3ο Φεστιβάλ Πάτρας, με τραγούδια της Θάσου και νήσων του Αιγαίου. Μοιράστηκε τη συναυλία -που μεταδόθηκε απ’ ευθείας από το Β’ Πρόγραμμα Ραδιοφώνου της ΝΕΤ- με τη Δόμνα Σαμίου, στο Φρούριο του Ρίου.

 Συναυλία με το συγκρότημά της στο «Θέατρο Βράχων - Μελίνα Μερκούρη» του Βύρωνα, στα πλαίσια των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων των Δήμων Υμηττού - Βύρωνα.

   Η λαογράφος Φανή Δημοπούλου από το κανάλι της ΕΤ1 (TV), αφιέρωσε σ’ εκείνη και στις παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδας της, ένα ημίωρο πρόγραμμα.

   Ο Γιώργος Παπαστεφάνου, με παραγωγό τον Δημήτρη Λέκκα, αφιέρωσαν ένα ωριαίο πρόγραμμα της τηλεοπτικής εκπομπής «Νέα Πρόσωπα» της ΝΕΤ, στη Ρούλα Λουκούμη και στις «Δυνάμεις του Αιγαίου».

   Το 1989, έδωσε συναυλία στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς, του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας, με διεθνείς επιτυχίες, από Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Λατινική Αμερική, στις αντίστοιχες γλώσσες, από την 10ετία του ’40 ως τις μέρες μας.

  Το 1990 διορίστηκε καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Διαθέτει τα πτυχία: Ωδικής, Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης, Δίπλωμα Μονωδίας (Κλασσικού τραγουδιού) και Μεταπτυχιακή σπουδή ετήσιου κύκλου σεμιναρίων, σε σύγχρονες μεθόδους διδαχής της μουσικής για παιδιά, τα συστήματα ORFF και DALCROSE.

   Επίσης το ίδιο έτος, έδωσε διάλεξη στο Πνευματικό Κέντρο Δελφών με θέμα «Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός και Τραγούδι» για τα προσκεκλημένα ελληνόπουλα του εξωτερικού.

   Τα έτη 1991-93, δίδαξε στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Παλλήνης. Το 1993, ο «Ραδιοφωνικός 902 Αριστερά στα FM», της αφιέρωσε ένα ωριαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα, όπου παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια και δικές της συνθέσεις.

   Τα έτη 1993-1997, αποσπάστηκε και δίδαξε μουσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Σχολή Νηπιαγωγών).

   Το 1996, ερμήνευσε, πλαισιωμένη από το συγκρότημά της, 5 συνθέσεις της πάνω σε ποίηση του Βασίλη Μπατζόγλου, από τη νέα του ποιητική συλλογή του «Η ποίηση του Μεταίχμιου Α’», στα πλαίσια εκδήλωσης αφιερωμένης στον ποιητή. Διοργάνωση: «Πνευματικό Κέντρο Σπαρταλιδών Ν. Ιωνίας».
Λίγες μέρες αργότερα, ερμήνευσε συνθέσεις της, συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταμάτη Κραουνάκη, Goran Bregovic, Lucio Dalla, καθώς και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΑ.ΠΟ.Κ. (Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση), πλαισιωμένη από την ορχήστρα της.

   Τον ίδιο χρόνο, έκανε Διάλεξη με θέμα «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με τα μουσικά ακούσματα του παππού και της γιαγιάς». Διοργάνωση: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (Divani - Zafolia Hotel, Μακρυγιάννη).

   Συμμετείχε στο 10ο Διεθνές Συνέδριο της ΔΟΛΤ-UNESCO στην «Ακαδημία του COUBERTEN» - Ν. Ηλείας, με τίτλο «Χορευτική Παράσταση και Φορεσιά», όπου έκανε ανακοίνωση με θέμα «Θασίτικη Γυναικεία Φορεσιά».

   Το 1997, στα πλαίσια προετοιμασίας νέας δισκογραφικής δουλειάς της, έκανε τις  εξής τηλεοπτικές παρουσιάσεις: ORT TV - Πύργου, STAR CHANNEL TV - Δράμας, CENTER TV - Καβάλας, ΝΕΤ εκπομπή «ΣΥΝ και ΠΛΗΝ» .

   Τον ίδιο χρόνο, τραγούδησε στο τοπικό δρώμενο με τίτλο: «Για βρεξ’ Απρίλη μ’» στα Καλύβια της Κοινότητας Λιμεναρίων Θάσου, σαν "κορυφαία". Στα πλαίσια της εκδήλωσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο», την τίμησε ανακηρύσσοντας την, επίτιμο μέλος του.

   Τραγούδησε προσκεκλημένη από το «Σύλλογο Κυριών Δράμας» στα πλαίσια της γιορτής της Μητέρας , όπου βραβεύτηκαν 40 μητέρες επωνύμων επιστημόνων και καλλιτεχνών της Δράμας.

   Συμμετείχε στις εκδηλώσεις Αδελφοποίησης Θάσου - Πάρου (προσκεκλημένη από τους συμπατριώτες της) ως επίσημη εκπρόσωπος του Θασίτικου Παραδοσιακού Τραγουδιού.

   Το 1998, παρουσιάζει σαν προπομπό νέας δισκογραφικής δουλειάς της ένα CD (maxi single) με 3 συνθέσεις της και με τίτλο «Η Νυχτογλέντισσα».

  Το 1999, στις 29 Νοεμβρίου, στο «Αετοπούλειο Πνευματικό Κέντρο» του Δήμου Χαλανδρίου, στα πλαίσια παρουσίασης δουλειάς του Χαλανδριώτη ποιητή Γιάννη Πλαχούρη, τραγούδησε 5 ποιήματά του, που επέλεξε και μελοποίησε η ίδια, όταν της αφιέρωσε ο ποιητής κάποιες από τις συλλογές ποιημάτων του και τις συνόδευσε με την ευχή, να την εμπνεύσουν και να τις μελοποιήσει.

   Το 2000, εγκαινιάζει ένα κύκλο συνεργασίας με το «Τσάι στη Σαχάρα». Με τη χορηγία του Γ’ Προγράμματος του ραδιοφώνου της ΝΕΤ, τις Πέμπτες, παρουσίασε στην προαναφερθείσα αίθουσα:
α) 20/01/2000 ένα πρόγραμμα Παραδοσιακών τραγουδιών Θάσου, με την παραδοσιακή φορεσιά του νησιού και παραδοσιακή Θασίτικη κολοκυθόπιτα.
β) 10/02/2000 «Τραγούδια του Έρωτα και της Αγάπης», σε 6 γλώσσες.
γ) 11/03/2000 προσκεκλημένη και πάλι από το «Τσάι στη Σαχάρα», ερμήνευσε «Μελοποιημένη Ποίηση». Ένα πρόγραμμα με μελωδίες που έντυσαν δημιουργίες ποιητών και γεννήθηκαν τραγούδια που χρωματίζουν και συντροφεύουν την καθημερινότητά μας.
δ) 14/04/2000 αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι «Μάνος Χατζιδάκις - 40 χρόνια από το Όσκαρ».
ε) Έκλεισε ο κύκλος με το πρόγραμμα «Χθες, σήμερα…… και ίσως αύριο». Μια διαδρομή στο χώρο του τραγουδιού, από το 1950 έως σήμερα, μέσα στο οποίο η Ρούλα Λουκούμη παρουσίασε και δικές της συνθέσεις.
Την ίδια μέρα, καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΤ1 «Όπως μας αρέσει», που παρουσίαζε η δημοσιογράφος Κα Δήμητρα Γκουντούνα, ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια, έντεχνα λαϊκά και ανέκδοτες συνθέσεις της.

   Τον επόμενο χρόνο επανεμφανίστηκε στην ίδια εκπομπή προσκεκλημένη από το Δήμο Θάσου, στο αφιέρωμα της εκπομπής για τη Θάσο.

   Το 2006, στις 28 Απριλίου, στα πλαίσια ανοιξιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθήνας, στον «Πολυχώρο» του Δήμου (Τιμοκρέοντος 6Α, Ν. Κόσμος), παρουσίασε ένα πρόγραμμα με τίτλο: «Τραγούδια της αγάπης, του έρωτα και της ζωής, με την αύρα του Απριλομάη».

  Πορεύθηκε έως τα σήμερα, όσο πιο δημιουργικά μπορούσε μέσα από τη λογική ότι η Τέχνη ανταποκρίνεται στο ρόλο της, όταν εκφράζει αισθήματα, συναισθήματα και άποψη, που έχει ομφάλιο λώρο με την πραγματική ζωή και όχι με την υπερκατανάλωση και την εκμηδένιση της ουσίας της ζωής. Πορεύεται με «ανοιχτά τα μάτια και τ’ αυτιά» της ψυχής και του μυαλού, για μια ανθρώπινη καθημερινότητα και την πεμπτουσία αυτού που λέγεται «σωτηρία της ψυχής» και το καταθέτει με νότες. Έτσι ασχολήθηκε με την τέχνη της μουσικής, πρώτα απ΄όλα για την ίδια. Για να χορτάσει, τη δική της "δίψα" για το τραγούδι.
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού